Woensdag 2 september, Burgstaaken - Duitsland
54*25' NB - 11*11' OL
We vertrekken vroeg want we willen 40 mijl zeilen en omdat het zee- en schietgebied Todendorf gesloten is voor alle scheepvaart, kunnen we geen gebruik maken van de Kiel-Fehmarnsund-weg. We moeten ruim om het “spergebied” heen varen. Het gevolg is dat we hoog-aan-de-wind moeten zeilen met een kleine knik in de schoot. Het is een knobbelige zee waardoor het lijkt alsof er 18 knopen wind staat, terwijl er maar 14 tot 15 knopen staat.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Dinsdag 1 september, Schleimünde - Duitsland
54*40' NB - 10*02' OL
CADEAUTJE!Als we de trossen los gooien van de kade bij Sønderborg, weten we nog niet welk cadeautje ons te wachten staat. Gelijk na het los gooien van de trossen ruimen we de stootwillen weg en bergen we de meer lijnen. Nog in de havenkom hijsen we het grootzeil en gaat de motor uit. Er is weinig wind maar we kunnen zeilen.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Maandag 31 augustus, Sønderborg - Denemarken
54*55' NB - 09*46' OL
Laatste dag van de maand. De zeilvakantie 2020 zit er bijna op. We mogen en zullen niet klagen want het was een fantastische vakantie en we hebben nog een paar dagen, voor we de bree-rust winterklaar maken.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Donderdag 27 augustus, Aabenraa - Denemarken
55*02' NB - 09*26' OL
Vannacht zware regenbuien en harde wind. We hadden een dunne lijn als spring uit-gezet maar met de harde wind was dat, mijn inziens, onder bemeten. Het houdt mij zo bezig dat ik niet meer kan slapen. Ik ga het bed uit, trek een jas aan en zet een tweede spring uit, maar nu eentje die sterk genoeg is. De regen en wind, striemde tegen mijn blote benen.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Maandag 24 augustus, Middelfart - Denemarken
55*29' NB - 09*44' OL
7:45 Uur vertrekken we. Onze buren die gisterenavond nog bij ons aankwamen liggen hadden we geïnformeerd van ons vroege vertrek. Keurig netjes vertrokken zij een kwartier voor ons. Vandaag is Middelfart ons doel. Middelfart ligt zo’n kleine 40 mijl zuidwestelijk op het eiland Fün.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Dinsdag 25 augustus, Kolding - Denemarken
55*30' NB - 09*30' OL
Prachtig weer maar nauwelijks wind. We willen naar Kolding een grote plaats in Jutland Denemarken. Het is maar 9 mijl varen. Omdat we geen haast hebben besluiten wij, om te gaan zeilen. Nou, ik kan je zeggen dat hier, in dit gebied zeilen met weinig en soms geen wind een hele uitdaging is. Door de eilanden, sterke stroming en verspreidde diepte- en ondieptes is het heel lastig om aan-de-wind te zeilen. Soms ga je geheel onverwacht overstag of heb je van het ene- op het andere moment één of anderhalve knoop stroom mee of tegen.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zondag 23 augustus, HOU - Denemarken
55*55' NB - 10*16' OL
Ons schip heet dan wel “bree-rust” maar ze wil niet voor altijd in de ruststand liggen. Als we het weerbericht kijken zien we dat de wind in de ochtend zuidwest is en in de middag meer west wordt. Wel zullen er windvlagen staan want ze geven van 10 tot 22 knopen wind.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Maandag 17 augustus, Aarhus - Denemarken
56*10' NB - 10*14' OL
We vertrekken met mooi weer en wat wind richting Aarhus. Helaas wordt de wind steeds minder. Er staat wel een nare golfslag waardoor de snelheid enorm geremd wordt. Uren knoken we met weinig wind om rond de kaap te komen.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zondag 16 augustus, Ebeltoft - Denemarken
56*11' NB - 10*40' OL
Mooi, warm weer maar geen wind. Ideaal om op de motor, onder de drie knopen te varen en te gaan vissen. Na uren heb ik beet!Helaas het is een “Pieterman.” Een klein agressief beestje met venijnige zeer giftige stekels op zijn rug en kieuwen. Éen van de giftigste vissen in onze wateren, zo laat ik mij vertellen.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zaterdag 15 augustus, Grenaa - Denemarken
56*24' NB - 10*55' OL
Schande, gisteren helemaal vergeten te schrijven dat Edward makreel had gevangen en we deze op de barbecue voor consumptie gereedgemaakt hebben. Goed, vandaag zaterdag 15 augustus worden we wreed verstoord in onze nachtrust. Drie harde tikken op de voorpreekstoel!

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Vrijdag 14 augustus, Bønnerup - Denemarken
56*32' NB - 10*43' OL
Mooi weer maar heel weinig tot geen wind. Het is ook bijna nooit goed bij die zeilers. Op motor varen we de lange aanloopgeul uit van het Limfjord. Beetje weemoedig kijken we om en en nemen we afscheid van deze mooie ervaring op het Limfjord.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Donderdag 13 augustus, Hals / Limfjord - Denemarken
56*59' NB - 10*18' OL
Het eten in de streetfoodhallen zag er prima uit en er waren nog veel meer restaurantjes dan ik had verwacht. Het was er ook veel drukker dan ik had verwacht en zelfs zo druk dat ik dit niet corona veilig vond.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Woensdag 12 augustus, Aalborg / Limfjord - Denemarken
57*04' NB - 09*54' OL
Nog twee stops en dan verlaten we het Limfjord. Vanaf nu is het hoofdzakelijk binnen de tonnen varen. Vanuit onze haven Nibe is het met een ruime knik in de schoot, varen naar de vaargeul. het waait nog niet zo hard maar we maken toch zo’n 4 knopen snel-heid. In de vaargeul wordt het hoog-aan-de-wind.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Dinsdag 11 augustus, Nibe / Limfjord - Denemarken
56*59' NB - 09*38' OL
Als we opstaan is het potdichte mist. We hebben geen keus want als we blijven dan draait de brug pas weer om 14:00 uur. We vertrekken nog iets eerder als afgesproken omdat we in de mist minder snel kunnen varen. Gewapend met twee kaartplotters en radar gaan we op pad. Als we buiten de pieren zijn is de mist nog erger dan verwacht.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zondag 9 augustus, Løgstør / Limfjord - Denemarken
56*58' NB - 09*15' OL
Net voor de vaargeul naar de brug “Aggersundbroen” houd de wind op en gaat de motor aan. Onderweg viel het me op dat de brugwachter vaak werd opgeroepen. De Spiriwit roept ons op, tegemoet komende boten hebben hem gewaarschuwd dat de brug defect is. Edward roept de brugwachter op maar hij krijgt geen response. We besluiten geen risico te nemen en varen Løgstør in. Daar blijkt dat de brug morgen pas gerepareerd wordt.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Donderdag 6 augustus, Rønbjerg / Limfjord - Denemarken
56*54' NB - 09*10' OL
Ochtendgrijs, ga gerust op reis. Je zou het absoluut niet zeggen, maar vaak is het echt waar. We willen naar Rønbjerg zo’n 19 mijl zeilen. Eigenlijk iets van de route af, de verkeerde richting op maar we hebben nog de tijd. Rønbjerg ligt tegenover het eiland Livø waar we op de heenweg de eerste groep zeehonden zagen liggen op een plaat. Gelijk na het verlaten van de havenpieren gaat het zeil omhoog.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Dinsdag 4 augustus, Thisted / Limfjord - Denemarken
56*57' NB - 08*42' OL
Mooi weer maar nog steeds koud. Als je, jezelf er goed op kleed is dat helemaal niet erg. We zijn zelfs van mening dat bloedheet weer erger is. 15 Tot 17 graden is natuurlijk wel een beet erg laag. Het is wel glas helder weer en je kunt zover kijken als dat de horizon het toelaat.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Maandag 3 augustus, Jedingø / Limfjord - Denemarken
56*39' NB - 08*38' OL
We lagen perfect in de Thyborøn met de neus in de wind. ‘s Nachts gaat het behoorlijk doorwaaien en hoor de de branding want de branding van het strand is misschien 25 meter van ons vandaan. Als we wakker worden lijkt er niets meer aan de hand maar dat is niet helemaal waar want als ik over de hoge kademuur kijk is er wel degelijk wind en staan er nog behoorlijke koppen op het water.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zondag 2 augustus, Thyborøn / Limfjord - Denemarken
56*42' NB - 08*13' OL
We vertrekken samen met de Spiriwit naar onze eindbestemming Thyborøn. Het eerste stuk van de lange vaargeul is tegen de wind in en doen we op motor. Dan volgt er nog zo’n lang stuk maar die kunnen we op zeil doen. Eenmaal buitengaats neemt de Spiriwit de leiding. Zij hebben een diepe kiel en kunnen ‘hoog-aan-de-wind’ veel beter uit de weg op het water van de Limfjord. Het Limfjord is, net als het IJsselmeer, tussen de 3,5 en 6 meter diepte. Dit geeft bij harde wind een korte en steile golf.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zaterdag 1 augustus, Lemvig / Limfjord - Denemarken
56*33' NB - 08*18' OL
Ik zal het maar gelijk verklappen, vandaag hadden we een fantastische zeiltocht. Een matige wind die na het middag uur aantrok tot 25 knopen uit het oost-zuidoosten. Om 9:00 uur gaan de trossen los. Bij de industriehaven trekken we het grootzeil omhoog en gaat de motor uit. De eerste koers is zuidwest naar de 26 meter hoge Pinnen Kro Brug.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Vrijdag 31 juli, Nykøbing / Limfjord - Denemarken
56*48' NB - 08*52' OL
Pfff.... hé hé, de wind is gaan liggen. De lucht is lichtgrijs en het zicht is niet echt scherp. Jammer want we willen eerst naar de noordkaap om de kliffen vanaf zee te zien. Het 1e stuk naar de kaap is tegen de wind in en doen we op motor.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zaterdag 25 juli, Fur Limfjord - Denemarken
56*48' NB - 09*01' OL
8:00 Uur varen we weg. De wind is pal tegen en het is een smalle vaargeul. Van zeilen komt er nog even niets. De Spiriwit zit kort achter ons, we maken een foto omdat het zo’n mooi gezicht is met de glinsteringen op het water van de vroege ochtendzon. We zijn onderweg naar het eiland Fur. We varen een klein stukje om, zodat we kort langs het kleine eilandje Livø komen. In de boeken staat dit geno-teerd als een “pareltje.”

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Donderdag 23 juli, Løgstør Limfjord - Denemarken
56*58' NB - 09*15' OL
7:30 Uur gaan de trossen los. Het is best aardig weer maar de wind is nog steeds fris. De wind is west 10 tot 15 knopen en dat is pal tegen. Het wordt dus vandaag een halve dag op de motor varen. We waren niet de enige want zover wij konden zien was er maar één schip die ging kruisen.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zaterdag 18 juli, Aalborg (Limfjord) - Denemarken
57*04' NB - 09*54' OL
Om 9:00 uur vertrekken we naar Aalborg. Een afstand van zo’n 17 mijl. We besluiten om het grootzeil ingepakt te laten en alleen op de genua te gaan zeilen. We starten hoog aan de wind maar na een paar mijl gaat het fjord stuurboord uit waardoor we steeds ruimer kunnen zeilen. We zien nog Bruin-vissen spelen met elkaar (Tuimelaars.) Een soort kleine dolfijn maar het hoort tot de walvisachtige.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Vrijdagdag 17 juli, Hals - Denemarken
56*59' NB - 10*18' OL
Als de wekker gaat spring ik niet gelijk uit bed. 23:30 Uur naar bed en 5:45 uur op. Eerder naar bed ging niet want er was nog zoveel te doen. Dit is niet klagen hoor, ik zie het als luxe problemen. Zodra ik op sta zegt Willeke “blij dat ik u zie.” Onze Vlaamse vrienden zeggen dat elke ochtend tegen elkaar als ze opstaan. We vinden dat een leuke manier om de dag mee te beginnen. Om 7:00 uur gaan de trossen los.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Donderdag 16 juli, Bønnerup - Denemarken
56*32' NB - 10*43' OL
De Spiriwit vertrekt iets eerder dan wij. Edward en Roos willen nog even diesel tanken en op zee voor de kust op kabeljauw vissen. Als wij op zee komen gaan gelijk de zeilen omhoog. De twee boorplatformschepen in onderhoud zeilen we al snel voorbij maar de torens blijven nog heel lang in het zicht. We varen onder de Spiriwit door als we merken dat Edward foto’s van ons maakt met zijn Nikon camera. De zeilen worden nog even extra goed getrimd en de stuurvrouw is extra alert op haar te varen koers.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Woensdag 15 juli, Grenaa - Denemarken
56*24' NB - 10*55' OL
We vertrekken om 7:00 uur en zijn zeker niet de eerste. De afstanden die in dit gebied gezeild worden zijn vaak wat groter. De eerste vertrekkers zijn soms om 4:00 uur al weg. Ochtendgrijs ga gerust op reis staat er in het logboek, ook deze keer is dat weer waar.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Maandag 13 juli, Langør op Samsø - Denemarken
55*53' NB - 10*39' OL
Om 5:30 uur worden we al wakker van wegen activiteiten in de haven. We draaien ons nog even om maar je blijft geluiden horen en slaapt dan niet zo lekker meer. Om 6:30 staan we op, we doen rustig aan, maar alles loopt vlot zodat we al om 7:30 wegvaren. Buitengaats staat er zo’n 12 knopen bakstag wind. Dit houden we tot de kaap, dan loeven we op en kunnen we met een knik in de schoot op koers gaan liggen met zo’n 15 tot 18 knopen wind.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Woensdag 8 juli, Kerteminde - Denemarken
55*27' NB - 10*40' OL
Als we de haven uitvaren staat er nog niet zoveel wind. Iets in me zegt, dat het buitengaats anders zou kunnen zijn. Ik steek bij het hijsen van het grootzeil, gelijk een rif. Dat kost iets snelheid naar de brug toe maar eenmaal buitengaats neemt de wind snel toe en was het rif echt nodig.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Vrijdag 03 juli, Nyborg - Denemarken
55*18' NB - 10*47' OL
De trossen gaan om 9:15 los. Eerder had geen zin want toen stond er geen zuchtje wind. De brug bij Rudkøbing is 26 meter hoog. Met onze bescheiden hoogte van nog geen 18 meter geen probleem.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Donderdag 02 juli, Rudkøbing - Denemarken
54*56' NB - 10*42' OL
De hele nacht gierde de wind door de verstagingen. ‘s Morgens als we opstaan staat de wind nog best door. We maken geen haast. Willeke gaat nog even naar de bakker en maakt wat foto’s vanuit de uitkijktoren op de havenpier. Einde ochtend neemt de wind af en besluiten we om de bree-rust zee-waardig te maken.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Woensdag 01 juli, Bagenkop - Denemarken
54*45' NB - 10*40' OL
Als we opstaan is er van harde wind niets te merken. We besluiten te vertrekken. In principe naar Orth op Fehemarn maar als het lekker gaat gaan we misschien wel door naar Bagenkop op Langeland in Denemarken.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zaterdag 27 juni, Heilingenhafen - Duitsland
54*22' NB - 10*59' OL
Aanvankelijk was het plan om naar Bagenkop op Langeland in Denemarken te varen. Vandaag is ook daar code oranje omgezet in code geel. Het is 32 mijl zeilen en met deze ‘lichte koelte’ (matige wind) zou dat veel te lang duren waardoor de kans om in gewitter te komen veel te groot is. We kiezen voor Heiligenhafen.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Dinsdag 16 juni, Burgstaaken op Fehmarn - Duitsland
54*25' NB - 11*11' OL
De reis ging voorspoedig. Wel een paar kleine files gehad zodat we net even na enen aankomen. Onze bree-rust staat er mooi bij. Niet helemaal op zijn winterstallingplekje tegen de loods, maar dat kwam omdat de wand van de loods geschilderd is.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Maandag 15 juni, Sittensen - Duitsland
53*17' NB - 9*31' OL
We hebben geen haast want onze overnachting doen we op ongeveer 50 km. voorbij Bremen, op een camperplaats bij Sittensen. Er zijn nog twee plekjes vrij en ik mag wel zeggen dat wij de mooiste plek hadden. Direct naast een stromend riviertje met een watermolen.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php

Zondag 14 juni, Ugchelen - Nederland
52*11' NB - 05*57' OL
We ontmoeten daar mijn broer Chris, Laura en Gertie en later op de avond Esmee. Hier blijven we slapen in de camper, op hun oprijlaan. We kunnen heerlijk in de tuin met elkaar borrelen terwijl de gastheer druk is met (voor ons) de eerste BBQ dit jaar.

http://www.breerust.nl/waar%20zijn%20we.php