Chronologische Reis Informatie

 


Aan deze pagina wordt met terugwerkende kracht gewerkt en is dus nog niet af.


We beschrijven plaatsen en de ankerplekken die wij bezochten in;

- DUITSLAND (Oostzee)

- DENEMARKEN

- ZUID & OOSTKUST ZWEDEN

- ÅLAND

- FINLAND

 1. -ESTLAND

 2. -ZWEDEN GÖTA KANAL (van oostkust naar westkust Zweden)

- WESTKUST ZWEDEN
- NOORWEGEN.


DUITSLAND:

DE HAVENS EN ANKERPLEKKEN DIE WIJ IN DE LOOP VAN DE JAREN BEZOCHTEN:


BLAUW: Steden, plaatsen en dorpjes.

ROOD:   Ankerplekken en natuurhavens.


Bij de havenmeesters is vaak een gratis pilot in A4 formaat te krijgen. De naam is: Sejleren’s Hafenlotse Nr 4 Deutsche Kuste - Elbe - Polen.


 1.   Op de Schlei heb je vele ankerplekken en zijn er mooie plaatsjes en steden om aan te lopen. Nadat je de Schleimünde bent gepasseerd krijg je aan BB een ankerplek de Olpenitzer Hier hebben we goed voor anker gelegen tegen een harde zuid/oosten wind. Het is wel vrij open dus de wind krijg je wel. Later kwamen we er achter dat er een beschuttere plek was achter Maasholm op de Wormshöfter.

 2.   Maasholm: Is een leuk plaatsje om aan te doen en te verkennen. Neem je de grote haven aan de zuidkant dan kun je beter aan de gastenpier gaan liggen want de ruimte om in te varen (in de gangen) is erg krap en met een beetje wind zonder boegschroef amper te doen. De gangen zijn ongeveer 10 meter breed terwijl je wel boxen hebt voor 11 tot 12 meter schepen.

 3.   Kappeln: is een must. Je ligt voor 15 euro in de gemeentehaven vlak bij de brug met de neus van het schip tegen de kade. de boxen zijn goed maar let wel op want er kan een gemene en harde dwarsstoom staan die door wind is veroorzaakt. De havenmeester adviseer om bij dwarsstroom, tegenstroom bij de meerpaal af te meren en er op een spring in te draaien. De stad is geweldig met vele mooie oude huisjes. Spare-ribs eet je bij restaurant “Bierakademie”. Zorg er wel voor dat je honger hebt, zelfs dan eet je de volgende dag nog uit je z.g. doggybag.

 4.   Missunder Noor, voor de plaats Missunde leent zich goed om te ankeren. Wel zit er vlakbij een camping maar daar hadden wij geen last van.

 5.   Brodersby: Keine haven “Zur Tonne” ligplaats 10 kosten euro. Ze hebben goede winterstalling voorzieningen. Je kunt er aardig wandelen of fietsen naar b.v. de westelijke stranden of naar Broddersby zelf met één bakker en een kruidenier. Vlak bij de ferry zit een goed restaurant met terras aan het water. Met mooi weer heerlijk genieten.

 6.   Schleswig ligt aan het einde van de Schlei en is zeer de moeite waard om te bezoeken. Je ziet al van verre de prachtige dom-kerk die de stad aankondigt. De stad heeft mooie huisjes met vele stokrozen. Hou je van gebak en lekkere koffie ga dan naar het Traumcafe Aan de zuid/oostkant van Schleswig ligt het oude vissersdorp Holm (eiland) en is een plaatje om doorheen te lopen. Doe je dit ‘s morgens vroeg dan heeft de tijd echt stil gestaan. Zeker een aanrader!!!!

 7.   Op Fehmarn de plaats Orth: Meestal komen we in deze haven om de zeilen te strijken en de bree-rust gedeeltelijk winterklaar te maken. Het is een gezellige haven. Het plaatsje heeft een paar restaurants en een bakker met verse gebak en broodjes. Broodjes zijn ook te bestellen voor de volgende ochtend. Met de vouwfietsjes is het leuk fietsen naar b.v. Lemkenhafen.

 8.   Op Fehmarn de plaats Burgstaaken: Dit is de haven waar we onze winterstalling hebben. Lig je hier verwaaid dan is het goed fietsen naar Burgtiefe en verder naar het oosten langs de mooie stranden. Wil je goed (en voordelig) inkopen doen dan heeft de plaats Burg eigenlijk alles wat je maar nodig hebt.

 9.   Neustadt: Enerzijds een oude vissershaven en anderzijds een industriehaven. Mooie boulevard en een aardig centrum waar je goed boodschappen kunt doen.

 10.   Niendorf: in de Lübeckerbucht. Gezellig en toeristische plaats. We wandelen via de kust naar het mooie plaatsje Timmendorf en stijken neer op één van de vele terasjes. Het is een gezellige drukte. We bleven een dagje extra en fietsten naar Travemunde. Het 10 km lange fietspad gaat geheel langs het strand en hoge kliffen. Travemunde is een grote gezellige stad met een (bijna) te grote boulevard en zoals Duitsers gewend zijn, veel, heel veel strandstoelen. Op advies van de havenmeester doen we een happie en slokkie bij “Lucifer”.

 11.   Kirchdorf op het eiland Poel: Is een vissersplaats en is leuk om te wandelen.

 12.   Wismar: We lagen in de nieuwe stadshaven met kermis voor de deur. Gelukkig wel aan de overkant van het water maar rust was er even niet. ‘s Avonds was de kermis vroeg gestopt en en werd deze afgebroken wat op zich weer interessant was om te volgen. Wismar behoorde een lange tijd tot Zweden. De koning van Zweden heeft Wismar teruggegeven aan de Duisters en dat wordt elk jaar gevierd (24 augustus). Nu nog hangen er in huizen, openbare gebouwen en restaurants foto’s van de Zweedse koning, vlaggen en wimpels. Ook wismar is een hanzestad met vele herkaanbaarheden zoals bakstenen gebouwen. Het terras en/of het restaurant “Der Alte Swede” moet je gezien hebben en de sfeer (en het eten) proeven.  

 13.   Kühlingsborn: Mooie grote haven, we kregen de zoll (douane) aan boord. Alle papieren werden nagekeken en ook keken ze of we rode diesel hadden. Bij het verlaten van ons schip zei één van de beamten (keurig en correct), ik weet niet of u nog dit jaar naar andere landen gaat, maar beide uw paspoorten zijn verlopen. Kühlingsborn is een soort Scheveningen zonder stad. We fietsten langs de kilometrs lange boulevard.

 14.   Rostock: Ga je vanaf Warnemunde de rivier af kom je in Rostock. Ook dit is een Hanzestad. We liggen zo goed als tegenover een watersportwinkel waar we wat inkopen doen en onze kaarten updaten.

 15.   Warnemunde: We vinden een plekje aan de boulevard en nog geen 500 meter van prachtige zandstranden. 500 meter naar de andere kant liggen de grote cruiseschepen die alle wereldzeeën bevaren. De boulevard is heel gezellig en de oude visserschepen verkopen vis en snacks vanuit hun schip als zijnde een patatfrietkraam in Holland. Warnemunde is een bruisende stad.

 16.   Vitte: aan de Hiddensee, Vitte is een beetje te vergelijken met onze wadden en dan met namen Vlieland. Verder dan een wandeling naar de vuurtoren zijn we niet gekomen.

 17.   Stralsund: De spoorbrug draaide niet om 14:30 uur zoals in onze gegevens stond maar om 17:40 uur. We verliezen dus veel tijd die we in de hanzestad Stralsund hadden willen doorbrengen. We blijven een dag en maken onder begeleiding van een gids een stadswandeling. Willeke ging nog 350 treden hoog de kerk in maar ik bleef op de grond, bij en terrasje aan een koud biertje. Ook hier zijn veel terrasjes en restaurants. ‘s Avond belanden we in een kroeg waar live optreden was van een shanty koor, gezelligheid alom dus. Men deed zich vroeger vaak rijker voor dan ze waren zo is op het grote plein een groot historisch pand waar de bovenste helft alleen bestaat uit een voorgevel.

 18.   Gager: ligt in het oostdeel van Rugen. We kwamen van Gudhjem dus lag deze haven voor de hand. Veel hebben we niet gezien van de haven, tekort tijd. Via een soort waddengebied kun je hiervandaan naar het westdeel van Rugen.DENEMARKEN:

DE HAVENS EN ANKERPLEKKEN DIE WIJ IN DE LOOP VAN DE JAREN BEZOCHTEN:


BLAUW: Steden, plaatsen en dorpjes.

ROOD:   Ankerplekken en natuurhavens.


Bij de havenmeesters is vaak een gratis pilot in A4 formaat te krijgen. De naam is: Sejleren’s Hafenlotse Nr 3 Sjælland - Lolland - Falster - Møn - Bornholm.


 1. Op Bornholm de plaats Gudhjem: Gelegen aan de oostzijde van Bornholm. Bornholm ligt tegenover Zweden en in het geheel niet in de buurt van Denemarken. Omdat we verwaaid kwamen te liggen  hebben we middels een huurauto het eiland afgestroopt. Gudhjem is een heel mooi en pittoresk plaatsje en de haven is prachtig gelegen. Na onze rondrit vonden we Gudhjem het mooiste plaatsje van het eiland. Vanaf Bornholm kun je goed oversteken naar (ex oost) Duitsland Rugen.


 1. Op Falster de plaats Gedser: Vroeger een drukke ferry haven naar Duitsland. Nu varen er nog steeds ferry’s maar veel minder. De plaats zelf vonden wij niet zo interessant. De haven ligt ten oosten van de ferry haven. Wij gebruiken deze haven als toevluchtsoord als de windvoorspelling het noodzakelijk maakt. De boxen zijn zonder meer goed.

 2. Op Falster de plaats Hesnæs: Komen we na één of twee dagen zeilen in Hesnæs aan dan zijn we op vakantie. Het is een mooi klein plaatsje. De meest huisjes zijn tegen de koude oostenwind, niet alleen op het dak, van riet voorzien, maar ook de muren aan de oostzijde zijn bekleed met riet. Je kunt er fantastisch wandelen in het grootste beukenbos van Europa en wandel je prachtig langs hoge kliffen. Lig je verwaaid dan is het (langs de noord-oostkust) goed fietsen naar Stubbekøbing.

 3. Op Falster de plaats Stubbekøbing: Hebben we per fiets aangedaan en is de moeite waard. Later hebben we de haven wel met de bree-rust aangedaan maar om alleen om de vuilwatertank te legen. Zoals veel eilanden in Denemarken kenmerken deze zich door de vele en mooie goudgele graanvelden op een heuvelachtig landschap.

 4. Op Falster de plaats Nykøbing: Hebben we ongeveer in 1998 aangedaan voor een overnachting en heeft goede afmeer gelegenheden. In onze gedachten was dit een industrie en vissershaven maar heeft op ons geen grote indruk gemaakt. Je kunt er wel goed inkopen doen.
 1. Op Lolland de plaats Rødbyhavn: deze plaats hebben we jaren geleden vanuit Kiel (DL) aangedaan onderweg naar Zweden. Het is een ruime haven maar wij kennen het alleen als een haven voor een korte overnachting. Laat binnenkomen en vroeg weer weg dus. Moeten we toch eens beter leren kennen.

 2. Sonderborg 1384 +1390 Alsen?

 3. Augustenborg Alsen?

 4. Mjelsvig 1388 Alsen

 5. Aeroskobing 1395 ?

 6. Bagenkop 1402 langeland

 7. Rodbyhavn 02 lolland ook 03 2762

 8. Kintholm 02 mon

 9. Kopenhagen 02 saeland

 10. Kastrup 02 saeland

 11. Dragor 02 NL straatnamen 1468 saeland

 12. Rodvig 1478 saeland

 13. Vordingborg 1492 saeland

 14. Skaelskor 1507 saeland

 15. Troense 1533 ?

 16. Faborg 1533 Funen

 17. Svendborg 1530 Funen

 18. Harderslev 1553 + 1598 vasteland

 19. Famo Sund ankeren 1554 vasteland

 20. Vejle 1486 vasteland

 21. Kolding 1596 vasteland

 22. Marstal 1154 ?

ZUID & OOSKUST ZWEDEN:

DE HAVENS EN ANKERPLEKKEN DIE WIJ IN DE LOOP VAN DE JAREN BEZOCHTEN:


BLAUW: Steden, plaatsen en dorpjes.

ROOD:   Ankerplekken en natuurhavens.

Bij de havenmeesters is vaak een gratis pilot in A4 formaat te krijgen. De naam is: Kustregisteret en is in A4 formaat. De Stockholmse archipel bestaat uit 25000 eilanden en daar komen er nog eens 25000 bij tot zuid Zweden. Er zijn prachtige pilots geschreven door …….. die zowel de z.g. Gasthamn als Natuurhamn zeer nauwkeurig beschrijven. Als je deze aanschaft ben je verzekerd voor de mooiste ankerplekjes denkbaar.


.......

Ystad

simrishamn

hano

gronhogen

 1. Kristianopel

•Kalmar

•Borgholm

•Oskarshamn

 1. figeholm

 2. klintemala

 3. karo

 4. vago

 5. haestena


•Godland, Visby minimaal fietsen stadsmuur zien

 1. Vastervik

 2. •Loftahammar goed haven

•Valdermarsvik (lang fjord)

Arko

riso

staalstad

•Trosa


•Dalaro

•Nynashamn

•Nykoping

•Norrkoping grote wandeltocht langs de watervallen ook ’s nachts

•Aland oversteek naar Zweden b.v. naar Arholma

•Vaxholm

•Stockholm Wasa haven
Voor de westkust van Zweden zie later in dit document na Estland:

ÅLAND:

DE HAVENS EN ANKERPLEKKEN DIE WIJ IN DE LOOP VAN DE JAREN BEZOCHTEN:


BLAUW: Steden, plaatsen en dorpjes.

ROOD:   Ankerplekken en natuurhavens.


Åland en Finland samen hebben een pilot in pocket formaat en is niet duur (ongeveer 15 euro). Andere pilots zijn gelijk een stuk duurder.

•Mariehamn


FINLAND:

DE HAVENS EN ANKERPLEKKEN DIE WIJ IN DE LOOP VAN DE JAREN BEZOCHTEN:


BLAUW: Steden, plaatsen en dorpjes.

ROOD:   Ankerplekken en natuurhavens.


Finland en Åland samen hebben een pilot in pocket formaat en is niet duur (ongeveer 15 euro). Andere pilots zijn gelijk een stuk duurder.

•Helsinky,

•Porkala, oversteek Talinn. Korter en geen Ferry verkeer (Helsinky – Talinn is een erg drukke ferry verbinding).

ESTLAND:

DE HAVENS EN ANKERPLEKKEN DIE WIJ IN DE LOOP VAN DE JAREN BEZOCHTEN:


BLAUW: Steden, plaatsen en dorpjes.

ROOD:   Ankerplekken en natuurhavens.•Talinn Kalevi Jachtklubi ligt aan de Pirita rivier en is de laatste haven voor de brug. Deze haven is de meest beschutte haven. Goede bus en fiets verbinding (diesel niet duur) De nieuwe haven in de stad is duur en (nog) niet echt gezellig.

GÖTA KANAL (van de oostkust naar de westkust van Zweden):

DE HAVENS EN ANKERPLEKKEN DIE WIJ IN DE LOOP VAN DE JAREN BEZOCHTEN:


BLAUW: Steden, plaatsen en dorpjes.

ROOD:   Ankerplekken en natuurhavens.

Bij de havenmeesters is vaak een gratis pilot in A4 formaat te krijgen. De naam is: Kustregisteret en is in A4 formaat.


WESTKUST ZWEDEN:

DE HAVENS EN ANKERPLEKKEN DIE WIJ IN DE LOOP VAN DE JAREN BEZOCHTEN:


BLAUW: Steden, plaatsen en dorpjes.

ROOD:   Ankerplekken en natuurhavens.

Bij de havenmeesters is vaak een gratis pilot in A4 formaat te krijgen. De naam is: Kustregisteret en is in A4 formaat.

NOORWEGEN:

DE HAVENS EN ANKERPLEKKEN DIE WIJ IN DE LOOP VAN DE JAREN BEZOCHTEN:


BLAUW: Steden, plaatsen en dorpjes.

ROOD:   Ankerplekken en natuurhavens.

Bij de havenmeesters is vaak een